От ноември страната ни има достъп до 1,4 милиарда лева за

...
От ноември страната ни има достъп до 1,4 милиарда лева за
Коментари Харесай

Новата програма за саниране за над 1 милиард лева стартира: защо парите не стигат

От ноември страната ни има достъп до 1,4 милиарда лева за вложения в енергийно възобновяване на многофамилните жилищни здания в България. Кандидатстването стартира на 15 ноември, а средствата са отпуснати от Европа - по линия на Плана за възобновяване и резистентност.

Това стана ясно по време на събитие в столицата на тематика " Устойчиво енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд ", проведена от " Климатека ", Центърa за енергийна успеваемост " ЕнЕфект " и инициативната група " Да възобновим България ".

Парите може и да не стигнат

Организациите, занимаващи се интензивно със санирането, обновяването и енергийната успеваемост на постройките у нас са безапелационни, че следващото заложено 100-процентово финансиране на жилищата не е добра концепция.

За Money.bg изпълнителният шеф на " ЕнЕфект " - доктор Драгомир Цанев, разяснява, че " при по този начин заложения механизъм по ПВУ ще бъдат актуализирани едвам 1200 здания ".
 10 енергийно ефикасни здания по света, които си коства да забележим
10 енергийно ефикасни здания по света, които си коства да забележим

От Испания до Тайван - образците за поддражание

" Крайно време е да разберем, че цялостното финансиране не е добра концепция, тъй като от него винаги се облагодетелства дребна група от хора. Адекватният модел, който работи в съвсем цяла Европа е съфинансиране, в което учатват и притежателите на парцели ", безапелационен е Цанев.

Отпускането на средствата по новата стратегия ще е на два стадия. При първия ще може да се кандидатства до 31 март 2023 година, като сдруженията на притежателите ще получат безплатно 100% от средствата за саниране.

Вторият стадий за кандидатстване ще продължи до 31 декември 2023 година, като утвърдените жилищни здания ще получат 80% безплатна финансова помощ от проекта, а останалите 20% ще са за сметка на притежателите.

Около 66 000 жилищни здания имат потребност от обновяване, по данни от Националната тактика за сградния фонд

" Както виждаме, на пръв взор солидната сума от 1,4 милиарда лв. ще стигне за едвам 2% от всички здания, които подлежат на саниране ", обясни  Драгомир Цанев.

Чрез бъдещо самоучастие на притежателите обаче, доста по-голям кръг от хора биха се възползвали от заложените средства по програмата за саниране. Идеята на " ЕнЕфект " е последователно във времето да се премине към 50% самоучастие.

Санирането досега

През последните 6 години у нас са актуализирани към 3000 здания, което е под 1% от сградния фонд в България.

Средно на година гратис се санират към 200 здания. Около 66 000 здания имат потребност от обновяване, което значи, че на България ще са й нужни 200 години, с цел да реновира всички здания с държавни пари.

Това значи, че моделът явно би трябвало да се промени.
 София не се нуждае от нови жилищни здания, а от поправяне на старите
София не се нуждае от нови жилищни здания, а от поправяне на старите

Сегашният организационен проект разрешава да бъдат издигнати нови жилища за още 1 милион души
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР